Ali Jahangiri

Ali Jahangirille Kulttuurirahaston tunnustus

Palkinto koomikko Ali Jahangirille

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on myöntänyt 10 000 euron palkinnon koomikko Ali Jahangirille. Palkinto myönnettiin ”silmien avaamisesta, rajoja ylittävästä huumorista”.

Ali Jahangiri (s. 1981) on vantaalainen iranilaissyntyinen stand up -koomikko, joka käsittelee huumorin kautta ajankohtaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Jahangiri on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi tv- ja radiojuontajana mm. Subilla ja Yle Puheessa.

Jahangirin perhe pakeni vuonna 1991 Teheranista, Iranista ja haki turvapaikkaa Suomesta. Ali oli silloin 10-vuotias. Perhe vietti yli vuoden eri vastaanottokeskuksissa. Koulun ja armeijan jälkeen Jahangiri opiskeli kauppatieteiden maisteriksi. Koomikon työn lisäksi hän on mm. perustanut autojen myyntiportaalin, ollut konsulttina Trainer’s Housessa ja hänellä on isänsä kanssa smoothiekoju, jossa käytetään kauppojen hävikkihedelmiä.
Jahangirin huumori on terävää ja kumpuaa vakavista aiheista – rasismista, terrorismista, uskonnoista, ennakkoluuloista, tabuista. ”Vähemmistöön kuuluvana voin myös kertoa vitsejä, joita enemmistöön kuuluva ei voisi kertoa”, Jahangiri toteaa. Mikään ei ole hänelle pyhää, mutta hän ei halua huumorillaan luoda vastakkainasettelua. ”Ennen uskoin, että hyvä vitsi on sellainen, joka naurattaa kaikkia. Nykyään uskon, että sellaista vitsiä ei ole, mutta olen onnistunut, jos vitsi naurattaa edes osaa yleisöstä,” hän jatkaa. Kallion Komediayhdistys antoi Jahangirille Vuoden koomikko -palkinnon maaliskuussa 2016.

Kun syyskuussa 2015 pakolaiskeskustelu räjähti Suomessa, Jahangiri päätti lähteä pakolaisreitin varrelle välittääkseen pakolaisten tarinan. Hän houkutteli mukaansa palkitun ohjaajan Hamy Ramezanin. He kulkivat kolme viikkoa pakolaisten mukana Lesboksen saarelta Euroopan halki Suomeen. Pakolaisten tarinoita ja kohtaamisia kuvattiin pitkillä leikkaamattomilla otoksilla. Tärkeintä heille oli, että elokuva olisi mahdollisimman totuudenmukainen. Heidän oma pakolaistaustansa ja farsin kielen taitonsa auttoivat saamaan kontaktin ihmisiin. Elokuva Tuntematon pakolainen sai ensi-iltansa maaliskuussa 2016. Se sai Tampereen elokuvajuhlilla yleisöpalkinnon ja voitti oman kilpailusarjansa pääpalkinnon.

Lisätietoja

Asiamies Leena Tammivuori / Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto
p. 050 3857602, leena.tammivuori@skr.fi

Please follow and like us: