Ali Jahangiri

Feminismi ei ole vihapuhetta

Luin Tuomas Enbusken hienosti kirjoitettua Apu-lehden kolumnia, jossa hän vertaa näennäisen osuvasti feministien logiikkaa Perussuomalaisiin. Todellisuudessa hän syyllistyi itse käyttämään halveksumaansa persu-logiikkaa vahvistaakseen omaa näkemystään feministeistä. Eli otetaan tapaus, yleistetään se, hankitaan tarvittava tieto vahvistaakseen omaa näkemystä, julkaistaan se ja jos joku on eri mieltä niin… (voi voi)

Nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa naiset eivät ole samanarvoisia miesten kanssa. Kyseessä ei ole keksitty ongelma, vaan systeemissä piilee erittäin vahva eriarvoisuuden toteutumisen riski. Naisasialiitto Unionin julkaisema kaava havainnollistaa tämän raa’alla tavalla, Juha nimisiä on pörssiyritysten johdossa enemmän kuin naisia yhteensä. Tämä ei ole hyökkäys miehiä kohtaan vaan tilastollisesti pätevä havainto. Tärkeintä tilastoissa on se, miten me niihin suhtaudumme ja mitä johtopäätöksiä niiden perusteella teemme. Voin kuvitella, että www.oonoikeessatilastot.fi -sivulta löytyy varmasti kaikkien väitteitä tukevia tilastoja, mutta mitä hyötyä niistä on, jos emme kohtaa kaikkia ryhmiä yksilöinä, myös feministejä.

Feminismin yllä leijuu synkkä varjo, sillä se kärsii samasta ongelmasta kuin maahanmuutto. Muutaman ihmisen käytöksellä leimataan koko yhteisö. Feminismi on hieno aate ja tasa-arvon kehityksen kannalta merkittävä. Se on myös ensimmäinen ja kenties merkittävin liike, joka ajaa tasa-arvoa kansainvälisesti. Mikäli täällä syyllistämme feministi-liikettä ja suhtaudumme siihen epäillen, vaaranamme sen valtaa maissa, joissa sukupuolten välinen tasa-arvo on todella heikkoa suhteessa Suomeen. Sillä naisten oikeudet sekä tasa-arvo globaalisti ovat juuri niin vahvoja, kuin mihin me tällä hetkellä pystymme omassa yhteiskunnassamme.

Naisten tasa-arvon tärkeyttä on vaikeaa hahmottaa globaalissa mittakaavassa kun meillä liike on jo niin kehittynyttä, että sillä on valtaa kyseenalaistaa pörssiyritysten johdon sukupuolijakaumaa, kun taas muissa maissa vieläkin taistellaan tyttöjen koulunkäyntioikeudesta tai sukupuolielinten silpomista vastaan.

Feminismi ei myöskään uhriuta naisia. Itseasiassa olen tavannut vähemmän ”feministiuhreja” kuin miehiä, jotka väittävät olevansa feminismin uhreja. Tuomalla eriarvoisuus julki yhteiskunnassa ei tee naisista uhreja. Malcolm X, Martin Luther King, Rosa Parks sekä lukuisat muut nostivat esille afroamerikkalaisten eriarvoisuuden ja heidän liikettään vastustavien väitearsenaalissa oli ajatus siitä että liike ”uhriuttaa” mustia. Ei uhriuttanut, eikä feminismi myöskään uhriuta naisia.

Feminismi on Suomessa yhtä tärkeä kuin Iranissa, Irakissa, Somaliassa, Intiassa ja missä tahansa maassa, jossa on naisia. On naiivia kuvitella, että vasta toista sataa vuotta vanha liike olisi jo pystynyt muuttamaan systeemiä tasa-arvoiseksi, joka on tuhansien vuosien ajan rakennettu miesten ehdoilla. Mutta sekin päivä koittaa. Kunhan muistamme, että feminismi ajaa tasa-arvoa, sanoi Tuomas Enbuske kolumnissaan mitä tahansa.

Tuomaksen kirjoitus:

http://www.apu.fi/artikkeli/tuomas-enbuske-feminismi-vihapuhetta

Naisasialiitto Union selvitys:

https://www.facebook.com/naisunioni/photos/a.524599254232837.135356.114085888617511/1105034722855951/?type=1&theater

http://www.alijahangiri.fi

https://twitter.com/AliJahangiriFI

https://instagram.com/alijahangirifi/

 

 

 

Please follow and like us: