Ali Jahangiri

Oikeus olla hauska on tärkeämpi kuin vitsi

Ali Jahangiri Stand Up

Hesari julkaisi kuukausiliitteessään jutun, jonka he joutuivat poistamaan yleisön pyynnöstä. Kyseessä oli äänestys, jonka avulla etsittiin virolaisille lempi- tai pilkkanimeä. Juttu oli hyvin kiistanalainen ja jopa Viron presidentti otti Twitterissä siihen kantaa.

Huumori on hyvin vaikea laji, sillä hyvät vitsit ja huonot sellaiset ovat peräisin samasta lähteestä. En sano, että Hesarin juttu olisi ollut hauska enkä väitä, että se oli mauton koska minun huumorimieltymyksilläni ei ole arvoa tässä kontekstissa.

Juttelin 2011 huumorin rajoista tanskalaisen sarjakuvapiirtäjän kanssa, joka oli mukana Muhammed-pilapiirroskilpailussa ja hän sanoi: ”älä puolusta vitsiä vaan oikeutta pyrkiä olemaan hauska.”

En siis puolusta Hesarin vitsiä vaan heidän oikeuttaan tehdä huumoria. Olen pahoillani sanoessani tämän, mutta sananvapaus on tärkeämpi kuin sinun tunteesi. Jos et tykännyt vitsistä, niin se on oikeutesi, jota kukaan ei voi viedä sinulta pois. Kunnioita sinäkin meidän humoristien oikeutta, vaikka joskus ylitämme soveliaisuuden rajoja.

Hesarin korjauskirjoitus:

http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1305943638068

Hesarin päätoimittajan kommentti:

http://yle.fi/uutiset/hs_poisti_virolaiskyselynsa_paatoimittaja_pyysi_anteeksi/7910537

Viron Presidentin ”tuohtumus”:

http://demokraatti.fi/viron-presidentti-jarkyttyi-helsingin-sanomille-olen-sanaton/

Please follow and like us: