Ali Jahangiri

Perussuomalainen, näin taklaat sinuun kohdistuvat ennakkoluulot!

Vanha sanonta ”pidä ystävät lähellä ja viholliset vielä lähempänä” taitaa päteä tässä hetkessä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Luettuani jatkuvia päivityksiä ”persuperseilyistä” olen tullut siihen lopputulokseen, että perussuomalaiset ovat alkaneet kärsiä samasta ongelmasta kuin esimerkiksi maahanmuuttajat, feministit, kehitysvammaiset tai seksuaalivähemmistöt. Tätä ilmiötä kutsutaan yleistämiseksi.

Itse yleistämisestä jo vuosia kärsineenä en raaski katsoa sivusta, kun jälleen yksi vähemmistöryhmä langetetaan tähän kammottavaan ja kohtalokkaaseen elämän ansaan. Siksi olen päättänyt auttaa teitä, perussuomalaiset, taistelussanne. Sillä me ansioituneet vähemmistöt olemme jo konkareita tässä pelissä, kun taas teillä on vasta muutaman vuoden kokemus.

Olenkin kerännyt listan yleisimmistä tilanteista, joissa voitte tehdä kohtalokkaita virheitä.

1. No, ei me kaikki olla tuollaisia!

Välttäkää tilanteita, joissa joudutte vastaamaan yhden ryhmänne edustajan tekemistä yllä olevalla lauseella tai sen vastineella. Näitä voi olla yllä mainitun lisäksi esimerkiksi ”tuo on yksittäinen tapaus” tai ”hän ei edusta meitä”. Me ansioituneet vähemmistöryhmät olemme vuosikaudet käyttäneet vastaavia lauseita. Niiden vaikutus ihmisten ennakkoluuloihin on kuitenkin ollut hyvin marginaalinen, ellei mitätön.

2. Kollektiivinen anteeksipyyntö

Välttäkää tilanteita, joissa teitä pyydetään tuomitsemaan vähemmistöryhmänne edustajan sanomisia tai tekemisiä. Tämä on hankalaa, sillä jos ette pyydä anteeksi hänen puolestaan niin olettekin yhtäkkiä samaa mieltä hänen kanssaan tai hyväksytte hänen tekemisensä. Kollektiivisen anteeksipyynnön ainoa tehtävä on vahvistaa käsitystä siitä, että olette kaikki samanlaisia ja siten syyllisiä samaan rikokseen kunnes toisin todistetaan.

3. Tilastotietojen käyttäminen

Tilastot vaikuttavat hyvältä keinolta taklata ennakkoluuloja, mutta niiden teho on täysin mitätön, sillä luvut eivät herätä ihmisissä tunteita. Harva kiinnostuu faktoista, jos he ovat lukeneet blogitekstin, jota on jaettu yli 1000 kertaa sosiaalisessa mediassa ja jossa kerrotaan kuinka teidän vähemmistöryhmänne edustaja saa enemmän kuin kantaväestön edustaja.

4. Positiivisten tarinoiden jakaminen

Positiivisten tarinoiden käyttö on tehoton keino taklata ennakkoluuloja. Media on täynnä positiivisia tarinoita menestyneistä vähemmistöryhmien edustajista, mutta niiden vaikutus ihmisten asenteisiin on ollut hyvin pieni. Tämä johtuu siitä, että ennakkoluulot ovat usein negatiivisia ja niiden vallitessa, kantaväestön jäsenet valitsevat usein stereotypiaa vahvistavia tarinoita kuin ennakkoluuloja purkaavia menestystarinoita.

Toisin sanoen, yleistämispeliä ei ole tehty voitettavaksi. Yleistämisellä pyritään luomaan teidän vähemmistöryhmänne ja kantaväestön välille eripuraa ja vastakkainasettelua. Yleistämisellä saadaan teidät täysin kasvottomiksi ja tunteettomiksi, jolloin teidän ihmisoikeuksianne voidaan jatkossa kyseenalaistaa.

Jos haluatte pärjätä tässä pelissä, onkin olennaista itse luopua yleistämästä. Kannattaa kohdata teistä säikähtäneet kantaväestön jäsenet yksilöinä ja jakaa heille iloa ja positiivisuutta. Yleistämisen pahin vihollinen on yksilö, joka on oppinut pois tietystä ennakkoluulosta.

Muistakaa myös, ettei teidän tarvitse olla yksin tässä taistelussa. Te voitte kääntyä meidän jo pelissä pidempään mukana olleiden vähemmistöjen puheille. Unohdetaan yhdessä hetkeksi eripuramme ja tehdään töitä paremman, ei yleistävän Suomen puolesta.

 

Alin seuraavat stand up keikat 

27.5. On the Rocks Helsinki
28.5. Villi Wäinö, Helsinki
3.6. On the Rocks Helsinki. Mukana myös Al Pitcher (NZ) ja Glenn Wool (CAN)
5.-6.6. Kuopion komediafestivaali

Seuraa Alia sosiaalisessa mediassa

Facebook
Twitter
Instagram
Uusisuomi

Please follow and like us: